14 Nisan 2015 Salı

THE NEW GİRLFRİEND: ARKADAŞIM ÇILDIRMIŞ OLMALI

Bu yazı filmin bazı sürpriz gelişmelerini ele verebilir.

80’lerin sonunda kısa filmler ile yönetmenlik kariyerine başlayan François Ozon, 1998 yılında ilk uzun metrajlı filmi Sitcom’u çekerek emin adımlarla basamakları tırmanmaya başlar.  Sürekli kendini geliştiren ve her yapımı ile ustalaştığını ispatlayan Ozon ülkemiz sinemaseverlerin de gözde yönetmenlerinden biri olur. Özellikle son üç yılda çektiği üç filmi ile kendini aşar. Ayrıca son üç yıldır ülkemiz festivallerinin aranan ismi olur; Dans la Maison ile 32. İstanbul Film Festivali,  Juene&Julie ile 12. Filmekimi, son filmi The New Girlfriend  ile de 34. İstanbul Film Festivali konuğu olur.

Sondan bir önceki filmi Juene&Juile’de genç bir kızın cinsel hayatı üzerinden olgunlaşma hikayesini anlatan Ozon yüzdüğü sulardan çok ayrılmıyor. Yine cinsellik, cinsiyet ve kendini tanıma üzerinden ilerleyen son filmi ile meseleye daha da yoğunlaştığı anlaşılıyor. Çocukluğundan itibaren hiç ayrılmadığı can dostu Laura’yı hastalık sebebiyle kaybeden Claire, ölmeden önce Laura’ya  söz verdiği gibi kocası ve çocuğuna göz kulak olmaya başlıyor. Bu andan sonra ise hiçbir şey olması gerektiği gibi olmuyor.
Laura’nın, Claire’in gittiği okula nakil gelmesi ile başlayan arkadaşlıkta her zaman Laura önde olur. Clair hep Laura’yı takip eder; ilk Laura salıncağa biner, ilk flörtü onun olur, aşk acısını ilk o çeker, önce o evlenip çocuk sahibi olur. Clair’inkiler hep Laura’dan sonra olur. Sanki Laura yaptığı için, ona uyum sağlamak adına yapar. Ne var ki Laura ölüme de ilk giden olur. Ama en önemlisi tüm bu süreç boyunca Clair,  Laura’ya fazlasıyla hayran görünür. Hatta Clair’in cenaze dolayısı ile kilisede yaptığı konuşma oldukça soru işareti yaratacak ifadeler içerir.


Asıl enteresan gelişmeler ise Laura’nın ölümünden sonra gerçekleşmeye başlıyor. Laura’nın kocası David bambaşka biri olarak Claire’nin karşısına çıkıyor. Çok büyük bir şok yaşayan Claire, durumu kabul etmek ile etmemek arasında kalıyor. Bir yandan durumu reddederek David’e en ağır ithamlarda bulunuyor. Diğer yandan ise en keyifli zamanlarını onunla geçiriyor. Bu geliş gidişler Clair’in kafasında filmin sonlarına kadar devam ediyor. Ta ki David’in onun neyi olduğuna karar verene kadar.
David, Laura ile birlikteyken bastırdığı kadın gibi giyinme arzusunu Laura’nın ölümünden sonra tekrar yaşamaya başlar. Ve bu süreçte ona eşlik edecek bir kız arkadaşa ihtiyacı vardır. Aynı şekilde Claire’nin de en yakın arkadaşının yerini dolduracak biri ile zaman geçirmesi gerekir.  İşte bu ortak nokta ikisini yakınlaştırır. İlginç olan şu ki; David ve Claire bu süreçte tam olarak ne istediklerini bilemezler. Yaptıkları paylaşımlar sonucunda kendilerini bulurlar. Aradıkları cinsellik boyutunda bir paylaşım mıdır yoksa sadece kız arkadaş arayışı mıdır, bunu zamanla anlarlar. Sürekli maskülen giyinen Claire ile erkek vücudunda tam bir femme fatele olan Virginia-David aslında mükemmel bir lezbiyen çifti oluştururlar. Fakat bu ilişkiyi her yaşama teşebbüslerinde Virginia’nın erkekliği Claire’yi durdurur, uzaklaştırır.

Ozon diğer filmlerinde olduğu gibi yine orta sınıf hayatları mercek altına alarak hafiften bir eleştiriyor. Claire’nin eşi Gilles tam bir beyaz yakalı profili çiziyor. Hatta sürekli tırmanma isteği işi eve dahi taşımasına sebep olduğu için acılı Claire ile yeterince ilgilenmiyor. Zaten bu arzusunu da çok yakın zamanda gerçekleştirir; zira onun için de hayatındaki en önemli şey o oluyor. Gereken ilgi ve alakayı göremeyen Claire de Virginia ile zaman geçiriyor. 

Pedro Almodovar’ın özellikle All About My Mother filmi, Xaier Dolan’ın Laurence Anyways filmlerini hatırlatan The New Girlfriend tabiî ki yeni bir şey anlatmıyor. Elbette  Almodovar’ın renkli Dolan’ın estetik kafasını yakalayamıyor. Yer yer klişeler Ozon’un yenilikçi sinema arayışını zedeliyor. Fakat bazı mantık hatalarını Ozon’un melodram arzusu ile bile isteye yaptığı aşikar. Yetkinleşmeye çalıştığı bu alanda bu kadar cesur bir filmi yapmak için düşünce olarak biraz daha pişmesini bekleseydi her şey çok daha güzel olacaktı gibi. Yine de güçlü karakter oyuncuları, dile getirmek istedikleri ve temiz niyeti ile takdiri hak ediyor The New Girlfriend. Festivalde izlenip, düşünülecek ve kafada sorular, zihninde hoş bir tat bırakacak bu filmi izleyin derim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder