31 Aralık 2015 Perşembe

2015’in En İyi Yerli Filmleri



Sarmaşık


Tolga Karaçelik’in Sarmaşık filmi kuşkusuz yılın en iyisi. Aldığı ödüllerle de bunu ispatlayan film oyuncuları ile de çok beğenildi. Aldığı ödüllerin büyük kısmını da başrol oyuncusu Nadir Sarıbacak’ın topladığını belirtmek gerek.


Nefesim Kesilene Kadar


Bu yılın yerli filmlerdeki kadın karakteri Nefesim Kesilene Kadar’da izlediğimiz Serap(Esme Madra) elbette. Erkek dünyalarını izlediğimiz yerli sinemada hem işçi sınıfı hem de kadın olarak biz de varız dedirten bu güçlü yapım unutulmayacak bir hikâye sunuyor.


Bulantı


Yerli sinemanın büyük ustası Zeki Demirkubuz’un son filmi Bulantı her ne kadar yönetmenin filmografisinde en üst sıralara yerleşmese de özellikle Demirkubuz sevenleri mutlu etti. Eleştirmenleri sevenler ve nefret edenler olarak ikiye bölen film kuşkusuz yine güçlü bir Demirkubuz yapımı.


Abluka


Emin Alper’in Tepenin Ardında filmi ile yarattığı alegoriyi bu kez kentin varoşlarına taşıyan Abluka özellikle bu ülkenin yıllardır yaşadıklarına şahit olan bize çok tanıdık geldi. Ülke gerçeklerine içeriden bir gözle bakan ama kör göze parmak basmayan Abluka çok sevildi.


Rüzgârın Hatıraları


Özcan Alper’in sosyal gerçeklere duyarlı filmografisinin son filmi ülkenin hala kanayan yarası Ermeni meselesine değiniyor. Oldukça şiirsel ve romantik bir yol izleyen film muhteşem görüntüleriyle de hafızalara yer ediyor.


Baskın: Karabasan


Ülke sinemasında ilk kez bir B film çekilmesiyle bir ilke imza atıyor Can Evrenol Baskın: Karabasan filmiyle. Bu yerli sinemada görmeye alışık olmadığımız yapım ciddi bir başarı yakaladı. Yurtdışında da fark edilen film hak ettiği ödülleri de kucakladı. Baskın: Karabasan korkmayı sevenlere yılın en büyük ödülü oldu.


Toz Ruhu


Yönetmenin ilk uzun metrajı olan bu film gerçek bir hayat hikâyesinden yola çıkılarak çekilmesi ile dikkat çekiyor. Tansu Biçer’in muhteşem oyunculuğunda hayat bulan Metin Tosyalı’nın hikâyesini oldukça başarılı bir şekilde perdeye yansıtan film aldığı ödüllerle de dikkat çekti.


Neden Tarkovski Olamıyorum


Her ne kadar vizyonda kendine yer bulamayan filmlerden biri olsa da sinema sektöründe yönetmenlerin çektikleri sancılara değinen film festivaller tarafından görüldü. Yine Tansu Biçer’in hayat verdiği bir karakteri izlediğimiz film Tarkovski’ye de selam göndermesiyle övgü topladı.


Çekmeceler


Gerçek hayatlardan beyazperdeye uyarlanan Çekmeceler güçlü bir psikolojik drama. Kadına ve cinselliğe cesur bir pencere açan Çekmeceler güçlü bir seyir zevki sunuyor. Film ülkemizde kapalı kapılar ardında yaşanan hassasiyetlere el atmasıyla takdir hak etti.


Kuzu


Kutluğ Ataman filmografisinin bu ilk taşrada geçen halkası Kuzu sinematografi anlamında kusursuz bir film. 2014 yılında çokça ödülle başarısını taçlandıran Kuzu, olay örgüsü olarak sıkıntılar barındıran bir yapım olmasına rağmen ilk ona girmeyi hak ediyor.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder