15 Eylül 2018 Cumartesi

Beyaz Perdede Orta Yaşlı Kadınların Cinselliğe Bakışı


Gloria – 2013

Yönetmen: Sebastián Lelio
Oyuncular: Paulina García, Sergio Hernández, Diego Fontecilla…

İki çocuk annesi ve orta yaşın yalnızlığında bir kadın Gloria. Yakın zamanda kızını yolcu edeceğini bilen ancak dans etmekten ve müziğin ritmine kendini bırakmaktan hiç mi hiç vazgeçmeyenlerden. Hayatın dibine kadar tadını çıkarmayı bilen bir karakter Gloria. Elbette en çok da seksin. Yaşının bu durumu neden önlemesi gereksin ki?

Oh Lucy! – 2017

Yönetmen: Atsuko Hirayanagi
Oyuncular: Shinobu Terajima, Josh Hartnett, Kaho Minami…

Yeğeni sayesinde başladığı İngilizce kursunda alter egosu ile buluşan karakter, Lucy adı ve yeni kişiliğiyle sınırlarını aşan bir yolculuğa çıkar. Bu yolda tüm toplumsal kuralları elinin tersiyle iten karakter, hoşlandığı adamın ne yaşını ne de yeğeninin eski sevgilisi olmasını sorun eder. Zira bugüne kadar içine atıp da yaşamadıkları adına çoktan topyekun bir harekata girişmiştir.


Zoologiya (Hayvanoloji) – 2016

Yönetmen: Ivan I. Tverdovskiy
Oyuncular: Masha Tokareva, Natalya Pavlenkova, Aleksandr Gorchilin…

Natasha adlı karakterin yaprak kımıldamayan cinsel hayatı, bir gün ansızın çıkan fazladan uvuzu (kuyruk) ile birlikte bambaşka bir noktaya taşınır. Onun bu kuyruğunun çekimine giren genç radyolog ile yaşadığı süreç, hem Natasha’nın her anlamda başkalaşımına hem de çılgınca bir sürece bizi ortak eder.

Aquarius (Akvaryum) – 2016

Yönetmen: Kleber Mendonça Filho
Oyuncular: Sônia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos…

Başkarakterimiz Clara, bir yandan emlak piyasasına karşı verdiği mücadele ile baş etmeye çalışmakta bir yandan da yanlızlığının pençesine düşmemek iin direnmektedir. Clara anılarına sahip çıktığı için evini vermeyecek ve direnecek kadar güçlü, yaşlılığa teslim olmayacak kadar da hayat dolu biridir. Bu nedenle de denemekten ve hayatın zevkini çıkarmaktan vazgeçmez asla.

Elle – 2016

Yönetmen: Paul Verhoeven
Oyuncular: Isabelle Huppert, Laurent Lafitte, Anne Consigny…

Listenin en ters köşe yapan kadınlarından biri Michelle olmalı. Zira Michelle, kendisine önce tecavüz eden sonra da tacizlerine devam eden erkeğin peşine düşer. Üstelik bunu yaparken fazlasıyla güçlü bir tavır gösterir. Michelle’nin gelmiş geçmiş en güçlü kadın portrelerinden birini çizdiğini söyleyebiliriz. Üstelik sekste de ne istediğini o kadar iyi biliyor ki. Ne toplumun kokuşmuş kuralları ne de ondan beklenilen rol modelleri engelliyor onu bu yolda.

La pianiste (Piyanist) – 2001

Yönetmen: Michael Haneke
Oyuncular: Isabelle Huppert, Annie Girardot, Benoît Magimel…

Film, bakışları Erika’nın mazoşik ve sadistik dürtülerine yönlendiriyor. Erika diğer insanlara herhangi bir şekilde bağ kurmakta ve empati yapmakta zorlanıyor. Böylelikle duyguları ve tutkusu müziğinin içine, kendine, annesine ve öğrencilerine yönlendirdiği şiddet eğiliminde yüceliyor.  Piyano çalan ve Erika’nın klasik müziğe olan sevgisini paylaşan mühendislik öğrencisi Walter Klemmar’ın ilk görünüşünde, Erika’nın düzeni bozulmaya başlar. Buna rağmen ikili fiziksel ve psikolojik kontrol ile şiddet ve saplantılar içeren talihsiz bir sürece atılırlar.

Film Stars Don't Die in Liverpool (Yıldızlar Asla Ölmez) – 2017

Yönetmen: Paul McGuigan
Oyuncular: Annette Bening, Jamie Bell, Kenneth Cranham…

Yılların yorgun düşürüp bir kenara itelediği akristi olan Gloria, kısmen unutulduğu zamanlarında kendisinden yaşça çok küçük olan Peter ile aşk yaşamaya başlar. Aradaki oldukça fazla olan yaş farkına rağmen aşkını doya doya yaşasa da sonunda ayrılığın pençesinden kurtulamazlar. Listenin en hüzünlü karakterlerinden biridir Gloria.

It's Complicated (İlişki Durumu Karmaşık) – 2009

Yönetmen: Nancy Meyers
Oyuncular: Meryl Streep, Steve Martin, Alec Baldwin…

Birbirinden boşanan ve farklı hayatlara yelken açmış olan Jane ile Jake’in tekrar birbirlerinin çekimine girmeysine ne demeli. Üstelik başka hayatları ve ilişkileri olduğu için bir nevi yasak aşk yaşarlar. Peki, Jane’nin işe aldığı aşçı Adam ile de başlayan ilişki de buna eklenirse. Jane, birden bir aşk üçgeninin içinde bulur kendini.

Something's Gotta Give (Aşkta Her Şey Mümkün) -2003

Yönetmen: Nancy Meyers
Oyuncular: Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves…

Karakterimiz Erica, aradaki yaş farkından dolayı kızının birlikte olmasını hiç onaylamadığı sevgilisiyle ilişki yaşamaya başlarsa… Erica ile Harry, her ne kadar arada Erica’nın kızı olsa da birbirlerine hissettikleri duygularından kendilerini alamazlar. Üstelik birbirlerine taban tabana zıt olmaları ve sürekli didişmeleri de cabası.

Book Club (Kitap Kulübü) – 2018

Yönetmen: Bill Holderman
Oyuncular: Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen…

Bu kez karşımızda bir değil dört tane karakterimiz var: Diane, Vivian, Sharon, Carol… Üniversite yıllarında başlattıkları kitap okuma alışkanlıklarında bu ay sıra erotik bir aşkı merkezine alan Grinin Elli Tonu’dur. Hayatlarına genelde seksten ve aşktan uzak bir düzen veren karakterlerimiz bu kitabı okuduktan sonra bilinçaltında bastırdıkları duygularıyla tekrar yüzleşir ve yeni bir hayata yelken açarlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder