10 Eylül 2018 Pazartesi

Restore Film Günleri Sona Erdi


Beykoz Kundura'da Gerçekleşen Restore Film Günleri Sona Erdi

İlkini bu yıl gerçekleştiren Restore Film Günleri dün akşam sona erdi. Yıllardır kültür-sanat alanına kapılarını açan Beykoz Kundura Fabrikası, bu yıl mükemmel bir organizasyona daha ev sahipliği yaptı. 5-13 Ağustos tarihleri arasında fabrikanın birbirinden etkileyici mekânlarından biri olan Yeni Kundura Terası’nda film gösterimleri gerçekleşti.

 Uluslararası İstanbul Sessiz Sinema Günleri’nin ortak kurucusu ve sanat yönetmeni Nagehan Uskan küratörlüğünde hazırlanan programda Beykoz Kundura’nın geçirdiği dönüşüme uyumlu bir biçimde temasında fabrika bulunan; hafıza, arşiv, yeniden kullanım ve hayata geçirme kavramlarıyla uyum sağlayan filmler yer aldı.

Sinema Tarihinin Unutulmazları Perdede

Lumière kardeşler’in ve aynı zamanda tarihin ilk hareketli görüntüsü (tartışmalı bir şekilde aslında bu ilk olmayı yine Lumière kardeşler’in Trenin Gara Girişi’ne kaptırır) olan İşçiler Fabrikadan Çıkarken’in de yer aldığı seçkide, Lumière Kardeşler Seçkisi’nden Charlie Chaplin’in Asri Zamanları’na Aki Kaurismäki’nin Kibritçi Kız’ından Orson Welles’in Too Much Johnson’una, Alain Resnais’in Dünyanın Tüm Belleği’nden Fritz Lang’ın Metropolis’ine kadar tarihe geçmiş birçok unutulmaz yapım yer aldı. Canlı müzik eşliğinde açık havada izlenilen filmlerin etkileyiciliği daha da artmış oldu böylece. Yıldızlar altında izlenilen bu hazinelerden önce yapılan sunular, film gösteriminden önce ve aralarda djler eşliğinde müzik zevki de bambaşkaydı. Ayrıca normal zamanlarda içine girmenin çok zor olduğu tarihi mekâna girebilmek, bahçesinde dolaşabilmek ve özel ayarlanan tekne ile karşıdan boğazın keyfini alarak fabrikaya ulaşabilme gerçekten unutulmaz deneyimlerdi.

Bu kusursuz etkinliği her yıl yapmayı planlayan Restore Film Günleri’nin, bu yıl seçtiği konseptten çok daha farklı bir seçki ile belki de çok daha farklı yeniliklerle önümüzdeki yıl kapılarını yine biz sinemaseverlere açacağını ümit ediyoruz. Nice seneler Beykoz Kundura’nın eşsiz mekânında, yıldızlar altında, sinema aşkıyla filmler izlemeyi ümit etmemek elde değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder