15 Eylül 2018 Cumartesi

O AN: Terminal


Neon Işıklarla Bezenmiş Bir Film Noir

Margot Robbie’nin başrolünde olduğu Terminal, neon ışıklarla göz kamaştıran film noir tütünde bir film. Kasvetli, siyah-beyaz, gölgelerin kol gezdiği film noir türünü neon ışıklarla bezenmesi filmin yaptığı özgün bir dokunuş. Margot Robbie’nin hayat verdiği Annie karakteri ise intikam ateşiyle yanıp tutuşan, zeki, güçlü bir femme fatele. Asla türün genelinde karşımıza çıkan sarışın, saf femme fatele değil Annie. Bir Alice Harikalar Diyarı’nda uyarlaması olan Terminal’de Annie karakteri zaten çok güçlü ve sıra dışı Alis karakterini bile birçok açıdan geride bırakıyor. Annie, Alis Harikalar Diyarı’nda masalındaki Alis’in büyüyüp tavşanın yerini almış hali adeta. Yani Annie, takip eden değil takip edilen konumundadır artık. İşte bu tüm hayatı boyunca yaşadıklarının intikamını almaya ant içmiş ve tavşanın yerini almış olan Annie’nin ilk icraatı, filmin en etkileyici anlarından biri olur.

Masaldaki tavşanın hizmetkârı olan Bill isimli kertenkele ile aynı ismi taşıyan karakter, Annie’nin ilk hedefidir. Zira yetimhanede kaldığı zamanlarda onu istismar eden öğretmenidir kendisi. Yıllar sonra planlı bir şekilde yollarını kesiştiren Annie, ölümcül bir hastalığın pençesinde boğuşan Bill’e asla acımaz. Hatta acımadığı gibi onun eceliyle ölmesine bile izin vermez. Annie, çalıştığı terminal kafeteryasında kendisini hatırlamayan Bill ile saatlerce sohbet ettikten sonra onu bir bahane ile intikam planını gerçekleştireceği mekâna götürür. Daha sapsarı saçları, kıpkırmızı paltosuyla adeta zıplarcasına önde yürüyerek Bill’in arkasından onu takip etmesini sağlayan Annie’nin nasıl bir yere gittiğini tahmin etmek güç değil. Masaldaki tavşan deliğini hayli anımsatan fakat çok daha ürkütücü ve geri dönüşsüz bir devasa deliğin başına getirir Annie, Bill’i. Bu delik, masaldaki maceralı yolculuğun ilk durağından çok adeta cehennemin kapısı gibidir. 

Tüm Erkeklik Olgusu Cezalandırılır

Cehennemim kapısında sinirlerin gerildiği konuşmada bir süre sonra Bill, Annie’nin kim olduğunu ve amacının ne olduğunu anlar. Bu anlarda hem birkaç saat öncesine hem de yıllar öncesine dair flashbackler, sahnenin tansiyonunu oldukça yükselten anlara katkı sağlar. Ard arda gelen bu flashbackler sahnede yer bulurken aynı anlarda Annie’nin de görüntülere katkı sağlayan konuşması devam eder. Annie konuşurken aynı zamanda elindeki kalemi de işlevsel hale getirir. Kalem ile ilgili bir parantez açmak isterim öncelikle. Annie’nin, elindeki kalemi gecenin ilk saatlerinde Bill’den ısrarla aldığını hatırlamak gerek. Üstelik Annie, bu kalemi alırken Bill’e kalemle bir insanın nasıl kendini öldüreceğini uzun uzun anlatmıştı. Peki, filmimize esin kaynağı olan Alice Harikalar Diyarında masalında kalemin yeri nedir?

Masalın mahkeme bölümünde yargıcılar kurulu üyelerinden Biil’in (kertenkele) kalemi çok rahatsız edici bir ses çıkardığı için Alice, kalemi Bill’in elinden alarak onu oldukça zor bir durumda bırakır. İşte hem masalda hem de filmde bir şekilde ele geçirilen bu kalem, intikam planı için kullanılan nesne olur. Annie, Bill’in suistimal ettiği mesleğinin en önemli nesnesini kullanarak Bill’i cezalandırırken sadece onu değil aynı zamanda görevini kötüye kullanan tüm öğretmenleri de cezalandırır. Hatta bir nevi penisi de andıran bu nesne ile intikamının ilk hamlesini yapan Annie, tüm erkeklik olgusunu cezalandırır belki de. Bill’in şah damarına saplanan kalemin etkisiyle kana boğulan Bill, layık olduğu en dibe doğru yol alır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder