10 Ağustos 2018 Cuma

2016’da En İyi Çıkış Yapan 10 Oyuncu


1) Sasha Lane (American Honey)

Henüz yirmi bir yaşındaki Teksaslı Sasha Lane, geçen yıla kadar oyunculukla hiçbir alakası olmayan, garsonluk yapan biriydi. Andrea Arnold’un keşfiyle American Honey filminde başkarakter olarak karşımıza çıkan Lane, tabiri caizse değme oyunculara taş çıkarttı. Etkileyici görüntüsü, ustalıklı oyunculuğuyla bir alaylı olarak resmen 2016 yılına damgasını vuran bu genç yetenek başarısını İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nden kazandığı En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ile de taçlandırmayı bilmiştir.

Elbette Lane, bu etkileyici çıkışının ardından önümüzdeki yılın yapımlarına da adını yazdırmaya başladı.  Şimdiden önümüzdeki yıl karşımıza çıkacak dört projede adının geçtiğini söyleyebiliriz. Ne diyelim böylesi bir yeteneği ne kadar çok perdede görürsek o kadar iyi sonuçta.

2) Elle Fanning (The Neon Demon)

Henüz on sekiz yaşında olan ve şimdiden kariyerine yaşından çok daha fazla yapım sığdıran bir isim Elle Fanning. Daha iki yaşındayken yine oyuncu olan ablasının çocukluğunu canlandırarak oyunculuğa adım atan Fanning, adeta dur durak bilmeden setlerden setlere koşturmuş, beyazperdede büyümüş bir isim. Lakin bu güzeller güzeli, tecrübeli oyuncunun tüm dünya tarafından tanınması, ciddi anlamda dikkatleri üzerine çekmesi Nicolas Winding Refn’in bu yılki çok sevilen filmi The Neon Demon ile olmuştur.

Kısacık hayatına birçok adaylık ve ödül sığdıran Fanning’in önümüzdeki yıllarda izleme fırsatı bulabileceğimiz belirlenen dokuz projenin olduğunu söylersem sanırım Fanning’in yaptığı çıkışın ciddiyeti daha da anlaşılır olur.

3) Ecem Uzun (Koca Dünya ve Tereddüt)

Listemizin tek yerli oyuncusu olan Ecem Uzun, yirmi dört yaşında ve İstanbul doğumludur. Oyunculuğa bir reklam filmiyle başlamış daha sonra da birçok yerli dizide boy göstermiştir. Doğal görüntüsü, başarılı oyunculuğuyla yerli sinemanın iki değerli yönetmeninin radarına giren Uzun, ülkemiz sinemasına bu yıl damga vuran iki önemli filmde başrolü oynayarak hafızalara kazınmıştır. Reha Erdem’in Koca Dünya, Yeşim Ustaoğlu’nun ise Tereddüt adlı filmlerindeki oldukça zorlu rollerinin altında adeta şahlanarak kalkan Uzun, bu olağanüstü performanslarının karşılığını ödüller aracılığıyla da kanıtlamıştır.

Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nün sahibi olan Uzun’u önümüzdeki yıllarda çok daha fazla göreceğimize şüphe yok.

4) Morgan Saylor (White Girl)

ABD doğumlu yirmi iki yaşındaki bir diğer genç yeteneğimiz olan Morgan Saylor, henüz çocuk yaşta başladığı oyunculuk hayatına dizilerden sinemaya doğru emin adımlarla ilerleyen bir yol izlemiştir. Birçok dizi ve filmde rol aldıktan sonra bu yıl perdede arzı endam eden Elizabeth Wood’un White Girl filmiyle büyük bir çıkış yakalayan Saylor, bu etkileyici oyunculuğunu bakalım önümüzdeki yıllarda karşımıza çıkan projelerde de devam ettirebilecek mi? Bunun cevabını en azından şimdiden belli olan yeni filmini izledikten sonra karar verebileceğiz.

5) Alex R. Hibbert (Moonlight)

Listemizin yaş olarak en küçük oyuncularından biri olan Alex R. Hibbert, muhtemelen devam edecek olan kariyerinin ilk adımı olan filmle çıkışını yapmıştır. 2016 yılına tartışmasız özellikle aldığı ödüllerle damga vuran Barry Jenkins’in Moonlight filmindeki başrolü ile herkesi kendine hayran bırakan Hibbert, Moonlight filmine birçok festival tarafından verilen toplu performans ödüllerinde en büyük paya sahip isimdir. Ayrıca Film Eleştirileri Ödülleri’nden de En İyi Genç Yetenek Ödülü’nü de aldığını unutmayalım.

Böylesine bir başlangıcın devamının gelmeyeceğini düşünen yok sanırım değil mi? Bakalım Hibbert, bu etkili çıkışını hangi rollerle devam ettirecek?

6) Tae-ri Kim (Ah-ga- ssi)

Yirmi altı yaşındaki Güney Koreli Tae-ri Kim, kısa filmlerininden sonra ilk kez bu yıl Güney Kore’nin medarı iftiharı olan Chan-wook Park’ın son şahaseri Ah-ga-ssi (The Handmaiden) filminde başrolü oynamıştır. Kariyerinde kayda değer bir tecrübe olmadan tüm dünyaya adını kanıtlamış, büyük bir yönetmenin filminde oynama şansını yakalayan Kim, bu şansını kesinlikle çok iyi değerlendirmiştir. Tartışmalı filmdeki her zorlu sahnenin altından adeta usta bir oyuncuymuş gibi kalkan Kim, Güney Kore filmlerinin aranılan ismi olacağını şimdiden belli olan yeni projeleriyle kanıtlamış durumda.

Busan Film Eleştirmenleri ve Kore Film Festivali başta olmak üzere toplamda dört festivalden En İyi Kadın Oyuncu Ödülü ile dönen Kim’in ilerleyen yıllarda bu ödüllerini almaya devam edeceğine ne şüphe?

7) Géza Röhrig (Saul Fia)

Listemizin en yaşlı ismi olan kırk dokuz yaşındaki Géza Röhrig, Macaristanlı bir isim. Röhrig, Nemes László’in Oscar’da Yabancı Dilde En İyi Film dâhil birçok festivalden ödüllerle dönen başyapıtı Saul Fia’da başrolü oynayarak, seyirci olarak bizleri kendine hayran bırakmış, derinden etkilemişti.  Saul Fia’dan önce sadece bir tv dizisinde oynamışlığı olan yani oldukça tecrübesiz olan Röhrig, tam da bu sebepten dolayı filmdeki üstün performansına birçoğumuzun inanamamasına sebep olmuştu.

Şu an hali hazırda belli olan bir projesi olmayan Röhrig’i yeniden perdede izlemeyi dilemekten başka yapacak bir şey yok.

Saul Fia, her ne kadar 2015 filmi olsa da ülkemizde bu yıl izlenme şansı bulduğundan dolayı Röhrig kendine bu listede yer bulmuştur.


8) Riz Ahmed (Rogue One:A Star Wars Store)

Otuz üç yaşındaki Riz Ahmet, kariyerine 2005 yılında rol aldığı kısa filmi ile başlamış, ondan sonra da dur durak bilmemiştir. Birçok kısa film, tv dizisi ve uzun metrajda rol alan Riz Ahmed, 2016 yılında neredeyse nefes bile almadan oyunculuk yapmıştır. Ahmed sadece bu yıl iki tane tv dizisi, bir kısa metraj, dört tane de uzun metrajda görev alarak şaşkınlık ve hayranlık yaratmayı başarmıştır. Özellikle yılın en çok konuşulan filmlerinden Jason Bourne, Una, Rogue One:A Star Wars Store, City of Tiny Lights gibi yapımlarda gördüğümüz Ahmed, şimdilerde çokça konuşulan tv dizisi The OA’da da karşımıza çıkmakta.

2017 Golden Globe’da  The Night Of’taki rolüyle adaylık alan Ahmed’in bu ödülü kazanıp kazanmayacağı da merak konusu.

9) Scott Eastwood

Otuz yaşındaki Scott Eastwood, kuşkusuz oyuncu ve yönetmen Clint Eastwood’un oğlu olarak dünyaya geldiği için baştan şanslı doğanlardan. Eastwood, yirmili yaşlarda başladığı oyunculuk kariyerini her yaşında ara vermeden sürdürmüştür. Lakin 2016 yılı adeta onun oyunculukta zirve yaptığı yıl olmuştur. Tam beş projede(Snowden, Live By Night, Suicide Squad, Walk Of Fame, Mercury Planis) birden rol alan Eastwood, önümüzdeki yıllarda perdede arzı endam edecek dört yapımda da şimdiden adı geçenlerden biri olarak karşımızda durmaktadır.

Bu yorulmak bilmeyen genç yeteneğin neler yaptığını görmüş olsak bile daha neler yapacağını merak etmemek elde değil.


 10) Mckenna Grace (Indepencende Day: Resurgence)

2006 doğumlu Mckenna Grace, listemizin tek çocuk oyuncusu. Henüz yedi yaşında oyunculuk hayatına hızlı bir giriş yapan Grace, birçok tv dizisi ve filmde boy göstermiş, henüz on yaşında olmasına rağmen önemli derecede tecrübe kazanmıştır. Bu yıl birçok filmde ve tv dizisinde yer alan Grace, yeni projelerde de ismini geçirmeye başladı bile.

Gelecek açısından umut vadeden bu küçük yıldızımızın 2016 yılında yakaladığı büyük çıkışı aynen devam ettirir mi bilemeyiz ancak ilerleyen yıllarda adını sıkça duymaya devam edeceğimiz kesin gibi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder